İşsizlik Ödeneği;Sigortalının İşşiz kaldığı dönemde belirlenen şartları taşımaları durumunda,işsizlik fonuna ayrılan ücretlerin tarafına aktarılmasıyla oluşan ödemedir.

İşsizlik Ödeneği’nden Kimler Faydalanabilir?

  • Hizmet Akdinin, İş Kanununda belirtilen ihbar sürelerine uygun olarak işveren tarafından feshedilmiş olması,
  • Hizmet Akdinin,İş Kanununda belirtilen sağlık sebebleri,işverenin ahlah,iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin kurallarına uymayan davranışlar sebebiyle işçinin kendisi tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi,
  • Hizmet akdinin,İş Kanununda belirtilen sağlık sebebleri veya işyerinde işçiyi bir hafta süreyle çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması nedeniyle işveren tarafından feshedilmesi,
  • İşçinin iş yerinin devredilmesi,iflas etmesi veya kendi arzusuyla kapanması vb. nedenlerle işten çıkarılmış olması,
  • İşten ayrılmadan önceki son 120 gün içerisinde kesintisiz olarak çalışmış olması ve primlerinin de eksiksiz olarak yatırılmış olması,
  • İşten ayrıldığı tarihten önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim yatırılmış olması,
  • Sigortalının Türkiye İş Kurumuna işten çıkarıldığı tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde şahsen ya da elektronik ortamda başvurması ve yeni bir iş almaya hazır olduğunu sisteme kaydettirmesi gerekmektedir.

İlgili İçerik;  İşsizlik Ödeneği Başvuru Sorgulama

İşsizlik Ödeneği Yararlanma Süreleri

İşsizlik Maaşı alabilmek için Öngörülen Şartlar;

600 gün sigortalı olarak çalışarak adına prim ödenmiş olan işsizlere 6 Ay 180 Gün
900 gün sigortalı olarak çalışarak adına prim ödenmiş olan işsizlere 8 Ay 240 Gün
1080 gün sigortalı olarak çalışarak adına prim ödenmiş olan işsizlere 10 Ay 300 Gün
İşsizlik Ödeneği Tablosu

İşsizlik Ödeneği Hesaplama ve Ödeme Süresi

Günlük olarak İşsizlik Maaşı, sigortalının son 4 aylık brüt ücretinin prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşı miktarı,aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçmemektedir.

  • İşsizlik Ödeneği her ayın sonunda aylık olarak işçinin kendisine ödenmektedir.İlk ödeneğinde ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır.
  • Sigortalı işsizlik ödeneği süresi bitmeden tekrar işe girer ise, ödenekten faydalanmak için aranan şartlarını yerine getirmeden yeniden işsiz kalması durumunda, daha önce hak ettiği ödeneğinden süresini dolduruncaya kadar bu hakkından faydalanmaya devam etmektedir.

Not: Muvazzaf askerlik sebebiyle silah altına alınan, er veya erbaşların işsizlik ödenekleri Sülüs tarihinden itibaren kesilmektedir. Daha Sonra İlgili ödeneği alan sigortalı işsizin, askerlik görevinin sona ermesinden itibaren ilgili İşkur birimine bizzat başvuru yapması halinde, yeniden ödenekten faydalanabilmesi mümkündür.

İşsizlik Ödeneği Hesaplama

Kıdem Tazminatı Hesaplaması için Linke Tıklayınız !!!

Kdv Hesaplaması Yapmak için Linke Tıklayınız !!!

Mtv Nedir? İlgili Yazı hakkında tüm ayrıntılar için Linke Tıklayınız !!!

(Visited 59 times, 1 visits today)
Close